Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Hvad spiser du på restaurant?

Kernesunde DO´s and DONT´S på restaurant:

 

DON’T:

Gå på italiensk restaurant på torvet I Helsingør og bestil spaghetti Bolognese uden spaghetti. Med mindre du vil nyde følgende scenario, som overgik mig og drengene:

Kok kommer spankulerende ind i restauranten. Kok råber: Du vil spise bolognese uden spaghetti?

Mig: Ja, tak.

Alle de andre gæster har på dette tidspunkt bestilt glosuppe og alle øjne er rettet mod denne underlige familie midt i lokalet.

Kok: ”hvorfor”?

Mig: ”Jeg kan ikke tåle det.”

Kok: ”Hvad fejler du?” ”Har du cøliaki?”

Mig: ”Nej.” Nu med udsigten til at skulle dele hele min livshistorie med en restaurant fuld af mennesker, som jeg har lyst til at række tunge ad: ”Vi har glutenallergi.”

 

Det ender med at vi får vores bolognese. Og en lang historie om kokkens familiemedlemmer, der heller ikke kan tåle gluten. Så det endte godt. Men alligevel. Hvorfor udsætte sig selv for afhørings-sessioner som den her, bare fordi man gerne vil have et sykke mad uden at skulle vaske op bagefter?

 

DO:

Gå på en restarant med masser af bøffer, fisk, og salatbuffet. Så er du sikker på at kunne vælge til og fra uden besvær. Det nyder vi.

Ligesom her. På Strandpavillionen.

Og her får man endda udleveret blyanter, så man kan tegne tissemænd på dugen, hvis man keder sig. Det gjorde mine drenge.

 

Hvad gør du, når du spiser ude? Gode tips til andre kernesunde?

 

Kommentarer (3)

  1. Une Qvale på 04.07.2011
    Haha, må le litt av bolognesehistorien :-) Vi må være veldig strenge med gluten- og melkefri mat, og jeg trives best der hvor det er buffeter eller på asiatiske restauranter (gjerne thai eller sushi), for der er det relativt lett å styre unna. Det er jo ikke akkurat så sunt med den hvite risen, men det kan jeg leve med en gang imellom.
  2. Mona Dahl på 04.07.2011
    spiser kun salat
  3. mona sommer på 04.07.2011
    Hei. Veldig aktuelt tema, særlig nå i ferietider. Sist uke var jeg, min mor og min yngste datter i Oslo. Vi bor en drøy times kjøretur unna. Turen skulle være en belønning for min datter, som siden mars har lagt om kostholdet totalt på grunn av intoleranse mot gluten, stivelse, sukker, melkeproteiner og gjær. Hun har ME, og har fått testet intoleransen på en privat klinikk som vi oppsøkte i mangel på oppfølging/ behandling i det offentlige helsevesenet. I alle fall; hun er full av energi igjen! Hun har vært svært alvorlig rammet. Hun (og jeg) har levd fullstendig etter kjernesunn siden mars, og hun har gått i fra å ikke orke noen ting til å være en aktiv tenåring igjen. Helt fantastisk! Hun holdt det gående med shopping i over 6 timer i Oslo. Jeg og mormor var alldeles utslitte, men hun var full avenergi også etter alle disse timene. Jeg er overbevist at det har med kostholdet å gjøre. Det kan ikke være tilfeldig at det ble en sånn merkbar bedring etter at hun kuttet ut gluten, sukker og melk. På restaurant i Oslo bestilte vi cæcar- salat alle tre....... uten parmesan og krutonger på alle tre. Kelneren kikket på oss og smilte litt og sa:" På alle?" Hvor vi sier: "Ja, samme familie, samme gener...." på en humoristisk måte. Det gikk kjempefint. Og det smakte kjempegodt! Imorgen reiser jeg og datteren min på tur til Bergen, og hun spurte meg i dag om hva vi skulle spise der? Jeg svarte at "vi skal gå på spisesteder der vi kan bestille kjøtt eller fisk med grønnsaker og salat, og det skal gå veldig bra!" Min erfaring er at det går veldig bra å be om at noe fra menyen fjernes og at man heller får litt ekstra grønnsaker eller salat til. Når jeg har en klar strategi og vet hva jeg ønsker, så går det helt fint. De fleste er jo serviceinnstilt og vil at kundene skal være fornøyde. Jeg synes utfordringen er mye større i private sammenhenger, der det serveres god mat som det er lagt mye arbeid i å forberede. Da velger jeg å gjøre det beste ut av det. Spise mest av det jeg vet at jeg tåler og forsyne meg bare litt av det jeg vet ikke er så bra. Jeg kjenner at jeg har mindre energi i kroppen dagen etter, men det er en måte for meg å håndtere sånne ting på som jeg synes er til å leve med. Noen venner er inneforstått med måten jeg lever på og tar hensyn til det når de lager mat. Det er jo kjempefint og det gleder meg. Men det er ikke alltid det er sånn, og da velger jeg å lage minst mulig styr og gjør det beste ut av det. I helgen var jeg på hyttetur ved sjøen sammen med familien til min kjæreste. Der spiste jeg maten som ble servert, bare avpasset porsjonene etter hva jeg tåler. Men; jeg hadde med meg mine hjemmelagde, gluten og melkefrie knekkebrød. Og forklarer det bare med at jeg får så vondt i magen dersom jeg spiser vanlig brød og at jeg har glutenallergi. Det går fiint. Men jeg skal si at jeg savnet min morgensmoothie :) Og det var godt å være hjemme og kunne nyte den i dag morges!!

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.