Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Hvorfor mættet fedt gør dig slank og sund

Lyder det for godt til at være sandt? Eller tænker du "nej, nej, nej - hvad har hende Ninka nu gang i?" Jeg vil fortælle, hvorfor mættet fedt, som du bliver bombarderet med, at du skal holde dig fra, er ganske ufarligt, når bare du tager visse forbehold.

Mættet fedt er sundt, når det spises sammen med kød og grøntsager. Indtager du det med kornprodukter, any kind, så er det ganske rigtigt, så er det farligt. Sammen med korn, bliver mættet fedt nemlig omdannet til transfedtsyrer i kroppen - og det er NO GO. Transfedt er den slags fedt, som er forbundet med cancer, hjerte-kar sygdomme og des lige. Transfedt får du, hver gang du sætter tænderne i en burger fra McDonalds, en kebab, pommes frites, forårsruller og så videre. Fra olie på plastikflasker og i færdigvarer, der bare lige skal varmes.

Hold dig fra transfedt, hvis du vil være sund. Det er et af de bedste fif jeg kan give dig.

Til gengæld må du smæske dig i mættet fedt. Dagligt. Til hvert måltid. Mættet fedt er den vildeste luksusgave til dine celler og dit nervesystem og hjernen holder sig ung, med mættet fedt. Mættet fedt findes i smør og kokosolie. Så steg i smør og kokosolie, put en klat smør på maden, lav hvidløgssmør, persillesmør, kryddersmør, til dine bøffer. Og afslut gerne måltidet med en teske kokosolie i teen eller som det er, og skyl ned med vand.

Mættet fedt er især vigtigt for børn, for de udvikler deres nervesystem indtil de bliver teenagere, og for kvinder.

Så craver dit barn (eller dig) smør, så fyr løs. Det tyder blot på, at du har behov for meget mere fedt i en periode.

Hvor meget er så for meget? Du har fået lige i overkanten, hvis du når kvalmegrænsen. Det er dog svært at sige, hvor meget du præcis har brug for, da alle kroppe er individuelle. En tommelfingerregel er, at du skal være mæt minimum 3 timer efter et hovedmåltid. Bliver du sulten før, har du fået for lidt fedt.

Fedt regulerer desuden cravings, så har du hang til søde sager, også de kernesunde kager, mangler du fedt.

Hvad er dit forhold til fedt?

Knus Ninka

 

 

Kommentarer (26)

  1. Martin Andersen på 23.02.2014
    Det er simpelthen noget af det dummeste jeg nogensinde har læst, jeg håber virkeligt ikke at der er mange der tager det her seriøst, få så kan de da godt forvente at pakke nogle seriøse kilo på for ikke at tale om den øgede risici for hjerteraksygdomme.
  2. Malin Wahlström på 14.03.2012
    Mättat fett är säket bra om det kommer från kött och kokosolja. Men det är ju inte stenålderskost att äta smör. Är det verkligen meningen att vuxna människor ska dia kor/ äta mjölkprodukter. Är det inte är skillnad mellan mättat fett och mättat fett, beroende på ursprunget. Det är också svårt för en del att veta om de tål mjölkfetter eller ej. Det finns ju de som ätit LCHF och ändå fått hjärtinfarkt fastän det sägs att det ska vara bra för hjärtat. I stenålderskost "skall" man ju äta fett men undvika mjölkfetter. Blir förvirrad... Själv så tycker jag att smör smakar såå äckligt och jag blir tung och grinig av det. men kokosolja mår jag jättebra av. Ja, alla är vi olika :)
  3. Gitte Bang på 08.03.2012
    Hej Ninka.
    Du skriver at smør på brød er en dårlig blanding. Hvad med smør på knækbrød eller pandekager lavet af kerner/frø som; hørfrø, sesam og quinoa, er det ok, eller bliver disse også betragtet som korn?
    Tak for en god blog:-)
  4. freja groth på 05.03.2012
    Kære Ninka.
    siden at jeg læste din blog her (nu ca 3 uger siden), har jeg kastet mig over alle de lækre olier og kokosolien og mæsket mig i fedtstof som aldrig før - jeg har også altid elsket fed mad! så sikke en befrielse!. Det har bare resulteret i at jeg har taget MEGET på. Jeg er på trods af vægtøgning fortsat med det store fedtindtag. Hvor lang tid går der/ eller kan der gå før at kroppen "slapper af" og "smelter" fedt? eller er der nogle som ikke skal have alt det fedt, og bare tager på istedet? Håber på svar fra dig :)
    Knus Freja
  5. Kamilla Jakobsen på 20.02.2012
    Tak for denne blog :o)

    kender du bogen: "Stenalderkost", skrevet af evolutionsbiolog og professer Loren Cordain, der i mere end 20 år har forsket i stenalderkost.

    Jeg har lige købt hans bog er og er i gang med den... og det undrer mig meget, at stenalderkosten er anderledes end den du repræsenterer, fx så siger Loren Cordain, at man ikke skal spise mættet fedt, og han anbefaler man spiser magert kød, og kun 6 æg om ugen (pga fedtindholdet)
  6. Charlotte Hartmeyer-Hald på 18.02.2012
    Hej igen Ninka

    Tak for godt svar, jeg forstår. Jeg har været komplet mælk- og glutenfri i adskillige år efterhånden, altså 110 %, døgnet rundt. Sukker har jeg været afhængig af BIG time, men har været komplet sukkerfri også, knap halvandet år nu. Det er efter mit sukkerstop, at jeg er blevet some what afhængig af fedtstof (nødder, nøddesmør, Udo\'s olien, peanutbutter, tahin) og får altid overspist, som et kick for kroppen (ligesom da jeg spiste sukker).
    Så jeg synes, at det er meget lang periode, hvor jeg kun oplever kroppen tage på.
    Men point taken mht. kvalmegræsen - uh ha, det oplever jeg altid og bliver sygt dårligt efterfølgende, så den er gal :-/
    Ja, det er noget at arbejde på, i know...men svært.

    Det fedeste ever var at blive sukkerfri, men at være fedtafhængig er stort set det samme for min hjerne og krop, ØV!

    Nogle forslag til at "bekæmpe" den afhængighed, Ninka?

    Tak for altid god respons :-)

    Mvh. Charlotte
  7. Grethe Markdal på 18.02.2012
    Hej søde Ninka. Jeg synes det er rigtig dejligt, at jeg har fået svar på noget fra min barndom. Jeg elskede at spise rent smør, lige fra pakken og råt kød. Det lyder lidt ulækkert, men sådan var det. Og jeg blev på ingen måde syg af det, kan huske min familie synes det var meget mærkeligt jeg gjorde det. Bortset fra når jeg var hos min farmor, så var det helt ok....Så der har været nogle behov, som skulle dækkes. Tak for dine fantastiske råd og vejledning. Knus Grethe
  8. Marisa Priess på 17.02.2012
    Hej Ninka,
    Nu ved jeg at du i dine forrige e-koge bøger benytter dig af Nutana margarine, men er det så nu go nu? Den bruges fx i din chokolade kage opskrift, men bliver fedtsyrerne ødelagt der?
    På forhånd tak :)
  9. Helena LePine på 17.02.2012
    Hej Ninka,

    Kan du ikke være sød og give links til de studier du ligner dig op ad? Jeg har aldrig hørt at det skulle gøre en forskel at spise mættet fedt med kulhydrater eller protein. Jeg vil gerne lære mere, så hvis du kunne give mig linke til artikler ville jeg være meget taknemmlig. TAK :)
  10. Julie K på 16.02.2012
    Kære Nnka,

    Det er ikke lykkedes mig at finde nogle kliniske studier skrevet af Charles Poliquin, er du ikke flink at henvise til nogle af de studier udført på mennesker, der påviser påstandende i ovenstående blog?
    Det er farligt at kommunikere viden uden grundlag, det kan nemt forvirre, så hvis du henviser til artikler udgivet i anerkendte tidsskrifter, så ville det være nemmere at forholde sig til. Jeg siger ikke at det er forkert, vil bare gerne have baggrunden.
    På forhånd tak.
    Julie
  11. Lene Baggesgaard på 15.02.2012
    Kære Ninka

    Jeg glæder mig meget til at dykke ned i din nye kogebog. Jeg er blevet helt vild med stenalderkosten. Og min mand er også hoppet med på bølgen. Men skal han have lige så meget smør som mig. Du fremhæver altid at det er gavnligt for kvinder og børn. Der er tendens til forhøjet kolesterol og hjertekarproblemer i hans familie. Er det mon bedst at han holder sig til de sunde olier?

    Masser af knus fra
    Lene
  12. Maja Nielsen på 15.02.2012
    Jeg er selv blevet vildt interesseret i fedt efter at jeg har sat mig ind i de kernesunde tanker. Det er interessant, men også skræmmende, at fedt i så mange år har været den uartige elev i klassen, som er blevet lukket ude for døren, mens lightprodukter og kulhudrater har fået topkarakterer. Det ser dog heldigvis ud som om, at mange kosteksperter efterhånden har fået øjnene op for det, som forskerne siger.

    I efteråret blev der sendt en programrække på DR2, som hed "Fedt, fup og flæskesteg". Den havde nogle ret interessante pointer omkring den mad, som danskerne mæsker sig i. Jeg tror den kan ses på dr.dk, hvis nogen er interesserede.

    KH Maja
  13. Sarah Svendsen på 14.02.2012
    Har du nogen gode råd til hvad man så kan putte så sit brød?
  14. Ulla Mikkelsen på 14.02.2012
    Hej Ninka, hvad med kartofler og rodfrugter? Bør man spise dem sammen med mættet eller umættet fedt? Og hvad med omelet ? Hvad kan man med fordel stege den i?
    Hilsen Ulla
  15. Charlotte Hartmeyer-Hald på 14.02.2012
    Hej Ninka

    Jeg craver fedtstof og har fået af vide, at det er fordi det virker ligesom sukker i min krop. Jeg indtager Udo\'s Choice olien, peanutbutter og nødder/nøddesmør.
    Jeg forstår stadig ikke helt det med mættet og umættet fedt - hvad er hvad?
    Jeg taber mig ikke når jeg spiser fedtstof, tværtimod tager jeg altid på?? Er det så fordi det generelle kalorieindtag er for højt?

    Med håb om dit svar kan hjælpe mig :-)

    Mvh. Charlotte
  16. Camilla Beier på 14.02.2012
    Hej.
    Jeg siddet og er forvirret. Har altid brugt økologisk smør på rugbrød ( med kerner) til mine børn. Nu skal den ene have madpakke med. Har du ideer til hvad man kan erstatte smøret med, så brødet ikke bliver tørt ?

    Venlig hilsen camilla
  17. Rita Salling på 14.02.2012
    Jeg har også lige et spørgsmål. Hvad så med olie, hvis man laver en dressing til fx sin salat. Det "må" man heller ikke så, eller hvad?
    Har du et par gode eksempler på hvilken slags umættet fedt, man så kunne spise til brød og andet?
    Og har du et godt eksempel på en flydende kokosolie? Den, jeg bruger, er i fast form men med en flydende kunne jeg så måske lave en salatdressing?
    TAK! :o).
  18. Alexandra Nielsen på 13.02.2012
    Hej Ninka.
    Laver du biosignature behandlinger? Hvis ja, hvad er prisen?

    Er der nogen du kan anbefale på sjælland?

    mvh
    Alexandra
  19. Lone på 13.02.2012
    Jeg craver nogen gange i Kærgården. Jeg får dog dårlig ånde og tendens til tandkødsbetændelse af for meget smør, Kærgården eller kokosolie. Men ellers tager jeg Livets Olie og fiskeolie. Ville godt ønske jeg var bedre til at tage mig sammen til at få lavet salat med oliedressing.

    Jeg har en datter, der vejer 34 kg og måler 149 cm. Hvor mange gram kød anbefaler du, at hun spiser til morgen, frokost og aften, ca.?
  20. Bitten Jensen på 13.02.2012
    Transfedt har været ulovligt i Danmark siden 2004. I AL MAD. Også hos McDonald\'s. At deres mad er underlødig og fører til overvægt er vist ingen hemmelighed for nogen. Men transfedt indeholder det ikke - i Danmark. Jeg har fulgt bloggen noget tid, og jeg har ærligt talt svært ved at se logikken i en stor del af argumentationen bag kostrådene her. Nu er jeg så heller ikke omvendt-kernesund.
  21. Elisa Hansen på 13.02.2012
    Kan du henvise til stedet, hvor der gøres rede for, at kombinationen af korn og mættet fedt omdanner fedtet til transfedtsyrer?
  22. freja groth på 13.02.2012
    Hvor kan man blive målt med biosignature? (gerne helst i nærheden af århus), og hvad koster det? Mvh Freja
  23. Reidun Granberg på 13.02.2012
    Jeg har i mange år kjent skam fordi jeg har vært så glad i fett. Det at fett, også mettet fett, kan være sunt og godt er en befrielse å vite. Og jeg skjønner hvorfor brød med tykt lag smør ikke er slankende. Nå ser jeg også at med riktig inntak av fett har jeg ikke lenger så tørre hender.
  24. Louise L på 13.02.2012
    Hej Ninka.
    Jeg skal lige forstå det rigtigt. Hvis jeg eller mit barn spiser kornprodukter (rugbrød, fuldkornsris eller andet) så er det ikke godt at indtage smør ??? så vil det omdannes til transfedtsyre i kroppen, gælder det også for kokosolie?? Og er det kun hvis man indtager det sammentidig i et måltid??

    Vi bader også i fedt nemlig og sunde olier og også øko smør.. men spiser også kornprodukter..så vil det være bedst for os at holde os fra det mættede fedt. Håber du giver dig tid til at svare, da jeg er lidt forvirret :)

    Mvh Louise.
  25. Olga Ivanova på 13.02.2012
    Hej.
    Hvad med fløde? Jeg mener fløde i teen efter maden eller piskefløde efter maden?

    Jeg elsker tung og fedt mad, men ca. en gang om ugen skare jeg ned på fedt og spiser carbs (frugt bl.a.) for at "fylde" depotterne op. Er det forkert?

  26. Karin Thygesen på 13.02.2012
    Hej Ninka, Kan du ikke lige uddybe hvor du får dine oplysninger fra angående at mættet fedt er sundt?
    mvh
    Karin

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.