Hvorfor sukker gør skade
Er du bevidst om dig selv og opmærksom over for andre? Er du engageret i dit arbejde, dine venner og dit familieliv? Er du som regel selvsikker og håbefuld med hensyn til fremtiden? Men mærker du også af og til selvtilliden falde, så du glider tilbage i tvivl? Virker det sindsygt at du kan være så klar den ene dag, og så fortvivlet den næste? Det er næsten som om du havde en anden person inde i dig.
Du hader at indrømme det, men du kan være humørsyg og impulsiv. Du mister energi og bliver træt. Du føler trang til sukker og tyr til slik, sodavand og kage for at holde dig gående. Du tager på. Du føler dig blottet for selvdisciplin. Er overvældet og deprimeret. Dit liv er ikke som du ønsker og du er ude af stand til at finde en løsning der fungerer.
Hvis denne beskrivelse passer på dig, er du højst sandsynlig sukker-junkie. Din kropskemi reagerer på sukker og raffinerede kulhydrater (som brød, cornflakes. riskiks og pasta).
Kroppen anvender en ganske enkel sukkerform, der kaldes glukose, som sit grundlæggende brændstof. Under fordøjelsen nedbrydes alt hvad du spiser af kulhydrat til glukose. Det transporteres med blodet rundt i kroppen hvor cellerne benytter det som energikilde efter behov. Når din krop har tilstrækkeligt med sukker i blodet til at forsyne dine celler, har du det godt. Når dit blodsukker er for lavt, får cellerne ikke det sukker de behøver, og de begynder at udsende nødsignaler.
Kroppens indre alarmer begynder at ringe hver gang dit blodsukker ryger hurtigt til vejrs, og dermed får binyrerne et signal om at frigive adrenalin, det hormon der giver dig et hurtigt energifiks i tilfælde af fare. Den samme reaktion som vores forfædre brugte til at holde sig selv i live, når der var en bjørn i nærheden. Du kan føle det samme i dag, når du på et hængende hår undgår at blive involveret i et sammenstød på motorvejen, eller når nogen forskrækker dig. Adrenalinen får dit hjerte til at pumpe hurtigere og gør dig mere vågen. Det giver også din bugspytkirtel besked på at komme i omdrejninger og udskille insulin for at mindske den høje koncentration af sukker i dit blod.
Problemet er, at dine binyrer er beregnet til at tage sig af nødsituationer. Det er ikke meningen at de skal træde i alarmberedskab mange gange om dagen, som de gør hver gang du indtager en stor dosis sukker. Det betyder at når blodsukkerstigninger sætter gang i dine binyrer morgen, middag og aften, begynder de at blive udmattede. Der opstår binyretræthed. Når det sker, begynder binyrerne at reagere langsommere på faresignalet. I stedet for at tage det voldsomt stigende blodsukker i opløbet, bliver reaktionen forsinket. Fordi dine binyrers reaktionstid er forlænget, er dit blodsukker steget til et endnu højere niveau, og din krop udskiller endnu mere insulin i forsøg på at få dette sukker væk fra dit blod. Resultatet er svingninger i dit blodsukker. Og det bliver du træt af og får din krop til at ønske sig mere, for at køre blodsukkeret op igen.
Ironisk nok betyder binyretræthed - som skyldes din krops overreaktion på for eksempel sukker - at du har brug for sukker oftere, fordi du med oftere daler ned i farezonen, på grund af blodsukker svingningerne. Dermed bliver op- og nedturene i dit blodsukker endnu vildere og det samme gør dit humør. Det er den rene rutschebanetur.
Sukker bedøver kroppen for smerte. Mange jordemødre råder forældre med børn med kolik, til at give deres børn sukkervand! Trøstespiser du? Sukker doper din krop, så du for en stund ikke kan mærke smerte.
Sukker-junkies har lavere beta-endorfinkoncentrationer i hjernen, og derfor har hjernen åbnet flere receptorer til at modtage stoffer udefra, hvor vi føler os mere "løftede". Derfor har sukker-junks større tendens til misbrug af andre stimulanser, for eksempel alkohol og stoffer. Morfin, heoin og kodein virker også som beta-endorfin, fordi deres molekyler har samme form. De narrer hjernen til at tro, at der er udskilt mere naturligt beta-endorfin. Resultatet er det samme som med vores egen beta-endorfin: høj smertetolerance, en følelse af optimisme og høj selvtillid. Hvis du er sukker-junkie, har du uden tvivl oplevet denne narkotika-agtige effekt af at spise sukker. Desværre bliver reaktionen som regel ikke taget alvorligt. Vittigheder om at være "chokoladenarkoman" er velkendt og anses for at være helt normalt. Det er derfor at mange forbinder hygge med kage på bordet.
Ud over den ravage det forbandede lækre sukker forvolder blodsukkeret, så kan sukker altså fremkalde en følelse af "lykke" og det medfører trang og afhængighed. Indtagelse af en lille mængde af sukker, kan få dig til at ønske mere, på grund af en mekanisme i beta-endorfinsystemet, der kaldes priming. Det er også på grund af priming at det er svært bare at sige nej, efter at have smagt noget sødt..
Alkoholikere på afvænning anbefales at spise slik under afvænningen, fordi det vil dæmpe deres trang til alhokol. Vildt ikke? Det virker dog kun kortvarigt, på grund af kroppen vænner sig til det og vil have mere og det lægger op til endnu større trang til andre stimulanser - og tilbagefald til alkoholen.
Sukker påvirkning din krop og psyke:
Hovedpine og migræne
Åreforkalkning Hjerte-kar-problemer
Mave-tarm-problemer
Galdesten
Knogleskørhed
Svampeinfektioner
Nedsat immunforsvar
Diabetes Træthed
Tristhed
Dårlig nattesøvn
Koncentrationsbesvær
Depression
Afhængighed
Overreaktioner på stress
Impulsivitet
Irritabilitet
Uventede vredesudbrud
Humørsvingninger
Uro, rastløshed, koncentrationsbesvær og irritabilitet
Er du afhængig af sukker? Her er løsningen ud af dit problem:
Før kostdagbog. Den hjælper dig med at huske detaljerne i din dag og give dig et billede af dit spisemønster. Du lærer din krop at kende og hvad der virker for lige netop DIN KROP.
Spis når du er sulten og få protein til hvert måltid. Sult som du ikke reagerer på, giver dig lavt blodsukker og du vil få følelsen af at "nu skal det gå stærkt" med at få mad indenbords og du vil lettere have en tendens til at tage noget hurtigt, og så ender det ofte i kagedåsen.
Spis protein og fedt til morgenmad. Det holder cravings borte, da det holder blodsukkeret stabilt. Jo mere fedt, jo færre cravings.
Skru ned for din kulhydraterne i din kost. Gælder også frugt.
Tag krom og B6 som kosttilskud. Det er med til at fastholde et stabilt blodsukker.
Hvis sukker skulle markedsføres i dag, er jeg overbevist om at sundhedsmyndighederne ville forbyde det.
Del gerne her på siden, om du er eller har været afhængig af sukker og hvilke af de ovennævnte symptomer du døjer med.
Knus
Ninka
Efterlad en ny kommentar
Var denne blog en øjenåbner?
Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.
Kommentarer (11)