Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Hvorfor sukker gør skade

Er du bevidst om dig selv og opmærksom over for andre? Er du engageret i dit arbejde, dine venner og dit familieliv? Er du som regel selvsikker og håbefuld med hensyn til fremtiden? Men mærker du også af og til selvtilliden falde, så du glider tilbage i tvivl? Virker det sindsygt at du kan være så klar den ene dag, og så fortvivlet den næste? Det er næsten som om du havde en anden person inde i dig.
Du hader at indrømme det, men du kan være humørsyg og impulsiv. Du mister energi og bliver træt. Du føler trang til sukker og tyr til slik, sodavand og kage for at holde dig gående. Du tager på. Du føler dig blottet for selvdisciplin. Er overvældet og deprimeret. Dit liv er ikke som du ønsker og du er ude af stand til at finde en løsning der fungerer.  

Hvis denne beskrivelse passer på dig, er du højst sandsynlig sukker-junkie. Din kropskemi reagerer på sukker og raffinerede kulhydrater (som brød, cornflakes. riskiks og pasta).  

Kroppen anvender en ganske enkel sukkerform, der kaldes glukose, som sit grundlæggende brændstof. Under fordøjelsen nedbrydes alt hvad du spiser af kulhydrat til glukose. Det transporteres med blodet rundt i kroppen hvor cellerne benytter det som energikilde efter behov. Når din krop har tilstrækkeligt med sukker i blodet til at forsyne dine celler, har du det godt. Når dit blodsukker er for lavt, får cellerne ikke det sukker de behøver, og de begynder at udsende nødsignaler.  

Kroppens indre alarmer begynder at ringe hver gang dit blodsukker ryger hurtigt til vejrs, og dermed får binyrerne et signal om at frigive adrenalin, det hormon der giver dig et hurtigt energifiks i tilfælde af fare. Den samme reaktion som vores forfædre brugte til at holde sig selv i live, når der var en bjørn i nærheden. Du kan føle det samme i dag, når du på et hængende hår undgår at blive involveret i et sammenstød på motorvejen, eller når nogen forskrækker dig. Adrenalinen får dit hjerte til at pumpe hurtigere og gør dig mere vågen. Det giver også din bugspytkirtel besked på at komme i omdrejninger og udskille insulin for at mindske den høje koncentration af sukker i dit blod.  

Problemet er, at dine binyrer er beregnet til at tage sig af nødsituationer. Det er ikke meningen at de skal træde i alarmberedskab mange gange om dagen, som de gør hver gang du indtager en stor dosis sukker. Det betyder at når blodsukkerstigninger sætter gang i dine binyrer morgen, middag og aften, begynder de at blive udmattede. Der opstår binyretræthed. Når det sker, begynder binyrerne at reagere langsommere på faresignalet. I stedet for at tage det voldsomt stigende blodsukker i opløbet, bliver reaktionen forsinket. Fordi dine binyrers reaktionstid er forlænget, er dit blodsukker steget til et endnu højere niveau, og din krop udskiller endnu mere insulin i forsøg på at få dette sukker væk fra dit blod. Resultatet er svingninger i dit blodsukker. Og det bliver du træt af og får din krop til at ønske sig mere, for at køre blodsukkeret op igen.  

Ironisk nok betyder binyretræthed - som skyldes din krops overreaktion på for eksempel sukker - at du har brug for sukker oftere, fordi du med oftere daler ned i farezonen, på grund af blodsukker svingningerne. Dermed bliver op- og nedturene i dit blodsukker endnu vildere og det samme gør dit humør. Det er den rene rutschebanetur.  

Sukker bedøver kroppen for smerte. Mange jordemødre råder forældre med børn med kolik, til at give deres børn sukkervand! Trøstespiser du? Sukker doper din krop, så du for en stund ikke kan mærke smerte.  

Sukker-junkies har lavere beta-endorfinkoncentrationer i hjernen, og derfor har hjernen åbnet flere receptorer til at modtage stoffer udefra, hvor vi føler os mere "løftede". Derfor har sukker-junks større tendens til misbrug af andre stimulanser, for eksempel alkohol og stoffer. Morfin, heoin og kodein virker også som beta-endorfin, fordi deres molekyler har samme form. De narrer hjernen til at tro, at der er udskilt mere naturligt beta-endorfin. Resultatet er det samme som med vores egen beta-endorfin: høj smertetolerance, en følelse af optimisme og høj selvtillid. Hvis du er sukker-junkie, har du uden tvivl oplevet denne narkotika-agtige effekt af at spise sukker. Desværre bliver reaktionen som regel ikke taget alvorligt. Vittigheder om at være "chokoladenarkoman" er velkendt og anses for at være helt normalt. Det er derfor at mange forbinder hygge med kage på bordet.  

Ud over den ravage det forbandede lækre sukker forvolder blodsukkeret, så kan sukker altså fremkalde en følelse af "lykke" og det medfører trang og afhængighed. Indtagelse af en lille mængde af sukker, kan få dig til at ønske mere, på grund af en mekanisme i beta-endorfinsystemet, der kaldes priming. Det er også på grund af priming at det er svært bare at sige nej, efter at have smagt noget sødt..  

Alkoholikere på afvænning anbefales at spise slik under afvænningen, fordi det vil dæmpe deres trang til alhokol. Vildt ikke? Det virker dog kun kortvarigt, på grund af kroppen vænner sig til det og vil have mere og det lægger op til endnu større trang til andre stimulanser - og tilbagefald til alkoholen.  

Sukker påvirkning din krop og psyke:

Hovedpine og migræne
Åreforkalkning Hjerte-kar-problemer
Mave-tarm-problemer
Galdesten
Knogleskørhed
Svampeinfektioner
Nedsat immunforsvar
Diabetes Træthed
Tristhed
Dårlig nattesøvn
Koncentrationsbesvær
Depression
Afhængighed
Overreaktioner på stress
Impulsivitet
Irritabilitet
Uventede vredesudbrud
Humørsvingninger
Uro, rastløshed, koncentrationsbesvær og irritabilitet 

Er du afhængig af sukker? Her er løsningen ud af dit problem: 

Før kostdagbog. Den hjælper dig med at huske detaljerne i din dag og give dig et billede af dit spisemønster. Du lærer din krop at kende og hvad der virker for lige netop DIN KROP.  

Spis når du er sulten og få protein til hvert måltid. Sult som du ikke reagerer på, giver dig lavt blodsukker og du vil få følelsen af at "nu skal det gå stærkt" med at få mad indenbords og du vil lettere have en tendens til at tage noget hurtigt, og så ender det ofte i kagedåsen.  

Spis protein og fedt til morgenmad. Det holder cravings borte, da det holder blodsukkeret stabilt. Jo mere fedt, jo færre cravings.  

Skru ned for din kulhydraterne i din kost. Gælder også frugt.  

Tag krom og B6 som kosttilskud. Det er med til at fastholde et stabilt blodsukker.  

Hvis sukker skulle markedsføres i dag, er jeg overbevist om at sundhedsmyndighederne ville forbyde det.  

Del gerne her på siden, om du er eller har været afhængig af sukker og hvilke af de ovennævnte symptomer du døjer med.

Knus

Ninka

Kommentarer (11)

  1. Bodil Ancher strøm på 16.12.2011
    Hej Jeg har aldrig vidst før nu hvor skadeligt sukker
    egentlig er for kroppen, det er jo nærmest gift, jeg har meget tit humørsvingninger og er trist og irritabel, det er en stor hæmsko for mig, kan kosten gøre at man kan komme det til livs??
  2. Lene Holm på 14.12.2011
    Jeg er helt klart sukker - junkie. Jeg er bevidst om hvor dårligt sukker er for kroppen. Men jeg kan ikke lade være, som der står i bloggen, så dulmer sukker mine smerter - altså jeg trøstespiser. Er der nogen som har nogle gode råd til nedtrapning til en trøstespiser?
  3. Anonym Rasmussen på 13.12.2011
    Er der nogen der ved hvad skaderne er på lang sigt? Jeg har fx spist slik hver eneste dag siden jeg var lille, og de sidste 8 år hvor jeg har boet for mig selv, har jeg i lange perioder kun levet af slik og chokolade, samt chips når jeg har været sulten. Jeg har svært ved at slippe sukkeret fordi det er den eneste trøst der rigtig virker, og jeg har åbenbart brug for trøst ret tit. Jeg prøver at spise sundt men det smager af \'straf\'. Jeg har læst lidt i Sukkerbomben og Hvorfor sukker er farligt, men jeg savner noget der rigtig kan skræmme mig ud af sukkerhelvedet, for bestandigt. Ville ønske man kunne få en test et sted der vendte vrangen ud på ens krop, så man kunne se skaderne med egne øjne..
  4. Anita Flataker på 13.12.2011
    Hei, for forkjølelses sår - prøv tea tree oil.
    Kanskje det hjelper. :-)
  5. Janne Hvarness på 13.12.2011
    Jeg kender også til sukkerhelvedet. Jeg er nået dertil hvor små mænger er ok indimellem, men når jeg får for meget, så bliver jeg simpelthen så sortseende og trist indeni. Og dagen derpå, ja, der tænker jeg kun på slik, brød, kage osv.

    Jeg kan kun støtte op om rådene med protein og fedt - det hjælper så afgjort og især hvis du lægger en god bund fra morgenstunden.

    Kærligst Janne
  6. Shirley Uhrenholt på 13.12.2011
    Hej Jane

    En biopat har engang sagt at sukker, nødder, tørret frugt, chokolade osv i den dur, ku være godt at undgå så vidt muligt under forkølelsessår perioden og ellers flere nødder men minimalt med det andet ellers. Jeg bruger bachs rescue creme nu, istedet for det der er fra apoteket når jeg har det nu og det heler super hurtigt.
  7. Henriette Reitz på 13.12.2011
    Heidi, tak :-) Ja jeg ved det jo godt, har også gjort det før. Men jeg er en "alt eller intet" kvinde. Det med at trappe langsomt ned virker ikke for mig :-( Jeg er på dag 2 uden sukker....og har lige meldt mig ind i Klubben igen.... Støtten fra alle de andre var vigtigere for mig end jeg havde troet.
  8. Lise Hessel på 13.12.2011
    Jeg havde de ondeste "sukker-tømmermænd" i går, fordi jeg i en længere periode åbenbart lige havde brug for at teste, om det nu også er rigtigt, at jeg ikke kan tåle det! ;-)

    Jeg vågnede tidligt og havde det vildt dårligt. Kuren blev: et æg, to gulerødder med dip af 1 tsk kokosolie og 1 tsk mandelsmør, et halvt glas soyamælk med to spsk Livets olie, rigeligt vand, en kop grøn the, mine kosttilskud som blandt andet tæller chrom, fiskeolie og denne morgen 2 g C-vitamin samt to kapsler aktivt kul.
    Desuden varmede jeg mine to hvedepuder og puttede mig under både min og min kærestes dyne (han var stået op). :-)

    Da jeg vågnede et par timer senere var min hovedpine væk og den kløe, jeg havde over hele kroppen var gået over. Og vigtigst: Mit gode humør var vendt tilbage. Jeg har aldrig tidligere oplevet at "omme mig" så hurtigt efter længerevarende sukker-indtag. Eller sukkerindtag i det hele taget. :-)

    Jane: Hvad angår forkølelsessår, så er kuren herhjemme ekstra C-vitamin og så mener jeg, det er denne creme, vi plejer at bruge: http://www.helsemin.dk/pi/Dr_Hauschka_Med_Labimint_Acute_Lip_care_5_ml_7158_26.aspx

    Tak for bloggen. Den var skøn at stå op til i går.
  9. dorthe grønnning på 12.12.2011
    hvor længe går der inde sukkeret \'er ude af kroppen\' ? Har I erfaringer med det ?
  10. jane weiss på 12.12.2011
    Hej
    Det er heldigvis ikke særlig tit jeg får trang til sukker, men det sker og jeg får det virkelig dårligt når jeg har spist det. Jeg plejer at få kvalme og ondt i maven lige efter. Næste dag har jeg hovedpine og bliver nemt irriteret.
    Knus
    Jane

    ps. nogen der har et godt råd, når man har fået et forkølelsessår. Har ikke lyst til at bruge det man køber på apoteket
  11. Henriette Reitz på 12.12.2011
    Depression, irritabilitet, humørsvingninger,overreaktioner på stress, koncentrationsbesbær,tristhed,uro,rastløshed,impulsivitet = Henriette!!! Det føles som om jeg er fanget i en spiral.....jeg kan ikke finde vejen ud! Jeg troede ikke jeg spiste så meget sukker, men jeg kan godt se jeg gør det. Og det værste er, jeg får "væltet" både jeg selv og mennesker jeg holder af, i mit kaos..... øv :-(

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.