Follow me on my new websitesite - Turn Autism Around
Ninkas Detox tips og guides

Sådan nyder vi julearrangementer

Æbleskiver i fritten eller fælles jule-klippedag med morgenmad, hvor der blev serveret franskbrød med syltetøj og ost (vor fortids favorit-morgenmad, som  livet simpelthen er for kort til). Eller i dag: Hygge-juletur for bertrams klasse med boller og perbernødder som tema.

Jeg tænkte, at i måske ville høre, hvad vi gør, når december byder på udfordringer, som ellers er forbeholdt fødselsdage og højtider. HVER DAG.

På klippe-klistre-dagen lavede jeg pandekager af æg og banan banket sammen og stegt som pandekager med marmelade fra fiordifrutta (uden sukker) til. Og så lavede jeg ristede øko-wienerpølser deun gluten og mælk. Med lidt ketchup til. En pose med nødder og grønt. og så afsted. På billedet kan I se Bertram spise i begejstring. Protein-Melvin foretrak pølserne og grøntsagerne. Og han har ikke noget problem med, at der står poser med morgenbrød og juice med sukker hos kammeraterne.

I dag har Bertram hjemmebagte glutenfri boller med på hyggeturen og et stykke raw chokolade i stedet for pebernødder (vi bager først efter den kernesunde julekogebog i næste uge).

Så er den skid slået.

Det er ikke sådan, at ungerne slet ikke får noget af det, de andre spiser i julen. I weekenden var han besøg hos sin nye ven, Villads. Og hans mor og far kan noget med kvalitet, hygge og lækker mad. Så der fik han farmandens hjemmelavede pizza og is til dessert. Og vi fik at vide, at han inden han spiste isen lige sad lidt og forberedte sig på den kommende nydelse, imens han sagde: "Det her, det bliver godt."

Og sådan er jeg tilfreds med, at det er.

At de usunde ting er kvalitets-chokolade, kvalitets-is, hjemmelavet pizza EN GANG IMELLEM. Og når vi spiser det, skal jeg love for, at det bliver værdsat og nydt. Noget helt andet, end dengang, hvor vi kværnede det hver dag.

Der er surprise julegave i klubben i den anledning. Det er en video-opskrift på RAW chokolade fra Rå Reif, som er et super lækkert, sundt alternativ til Chokoladepålægschokoladekalenderen.

MMMMMMMM.

Ninka

Kommentarer (5)

  1. M Poul på 18.12.2009
    @ Anja : Franske Kvinder Bliver Ikke Fede ER en genial bog. Det hele drejer sig om luxus og mådeholdenhed. Luxus forstået som at måltider fylder meget i vores liv, både tidsmæssig og rituelt, så hvorfor ikke gøre hvert måltid til en lille fest? Og mådeholdenhed ift at hvis man spiser bagerens kringle hver dag, så må man begrænse sig, evt ved at gå en anden vej hjem, så man ikke bliver fristet. Stor fokus på portions størrelser. Stille og rolig livsstilsændring.

    En hel masse vrøvl om en bog, men mest fordi jeg synes den er så inspirerende;)

    Jeg synes man kan løse en del "problemer" ved at melde sig til at bage en kage/tage mad med til div arrangementer - så ved man der er noget man selv kan spise, samtidig med at man ikke pådutter folk at ændre deres adfærd. Det giver også lidt bonus på "bidrager"ontoen;)

    Jeg lever ikke kernesundt, idet jeg både indtager mælkeprodukter og gluten, men jeg forsøger at undgå sukker specifikt og min samlede mængde kulhydrater skal mindskes gr. sygdom.
    Jeg spiser ganske almindelig julemad med flæskesteg og and, lille portion kartofler, osv. Jeg er ikke super vild med risalamande, men i december har jeg da spist det flere gange - så har jeg bare undladt at spise andre kulhydrater til det måltid.
    Dog skal jeg virkelig holde fingerne ude af klejnekassen - får jeg først en kage, spiser jeg dem allesammen......
  2. Hanne-Saraasa Kjær Mortensen på 17.12.2009
    Sidste år fandt jeg denne opskrift på sunde trøfler i et blad. Den er FORRYGENDE - og de mange nødder gør at den ikke smadrer blodsukkeret. Kuglerne blev en favorit - også hos de ikke kernesunde i min omgangskreds.

    Ca. 30 små stk:
    ca. 30 saftige dadler
    50g valnødder
    50g hasselnødder
    50g mandler
    4 spsk solsikkekerner
    4 spsk græskarkerner
    4 spsk peanutbutter
    1 spsk kanel
    saft og revet skal af en øko appelsin
    lidt friskkværnet peber

    det hele blendes. Evt. af et par gange hvis din blender/foodprocesser har lidt svært ved det. Min "æmpede lidt. Så alle nødderne blev ikke helt findtmalede, men det gav bare lidt ekstra crunch.
    Tril dem til små kugler og overtræk evt. med sukkerfri chokolade og pynt med lidt hakkede nødder eller rul i kokosmel, kakao eller finthakkede nødder.
    Velbekomme - og glædelig jul :-)

  3. Møller Holtsø på 16.12.2009
    Hej Betina.

    For os har det været en kæmpe fordel at invistere i julekogebogen fra Ninka og Morten. Der er alle de fede opskrifter i til at lave en gennem traditionel jul :-)
    Ellers har Uhmaro også en god opskrift på sundhedsrevolutionens site, men der skal du også betale for adgang.

    God Jul

    Anna
  4. Betina Nielsen på 16.12.2009
    Amen! :) Tak, Ninka, som altid, for dit this-is-how-WE-do-it. :)

    Hjemme hos os skal vi fejre jul med far, mor og to børn på 2 og 9. De to af os spiser ikke ris à la mande, så nu er det store (dessert)spørgsmål: What to do?? Jeg er mere end åben for forslag. Vi spiser stort set aldrig dessert, men skal det være, så skal det bare være GUF! Noget rigtig lækkert et-eller-andet, som så kan blive vores juledessert, inkl den gemte mandel og deraf mandelgave.

    Ser frem til lidt inspiration :)

    -Betina
  5. anja christensen på 15.12.2009
    åh ja, hvor er det sandt! Man skal nyde sin mad og man skal kigge på den og nyde den med øjnene også!

    jeg har lige læst en god bog der hedder Franske Kvinder bliver ikke fede af Mireille Guiliano og det genngående tema er at franskmænd forstår at det ikke handler om at gufle 5 glas rødvin og en oksebøf på 500 gram ned! Nej Det handler om at tage sig tid til måltidet og nyde det langsomt, før, under og efter!

    Kh
    Anja

Efterlad en ny kommentar

Var denne blog en øjenåbner?

Skriv dig op her og få besked næste gang der er nyt.